Svijet
0

The Independent: To je logika Balkana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vodeći londonski listovi se u nedjelju osvrću na slavljeničko raspoloženje među kosovskim Albancima na dan proglašenja nezavisnosti. The Observer piše da je za kosovske Albance današnje proglašenje nezavisnosti Kosova kulminacija višegodišnjeg čekanja i ilustrira to primjerima Albanaca raseljenih po svijetu koji su pohrlili na Kosovo da tamo proslave ovaj događaj.

Ono što je međutim prisutno sada, kao i prije deset godina, jeste sukob međusobno nepomirljivih težnji albanske i srpske strane. Rezultat toga je najveća svjetska javna tajna - plan da se nezavisnost objavi kada Vijeće sigurnosti UN-a ne zasjeda i tako Srbija i Rusija dovedu pred svršen čin.

Za to vrijeme kosovski Srbi s nevjericom i strahom prate razvoj događaja; oni na sjeveru insistiraju na tome kako neće napuštati svoje domove, dok oni u izoliranim enklavama, naročito mladi, ne vide budućnost na Kosovu, prenosi Observer.

The Independent piše kako je strah od izolacije već prisilio veći broj stanovnika srpskih enklava da prijeđu u Kosovsku Mitrovicu, gdje su, kako kažu starosjedioci srpskog dijela grada, "teške komšije", "jer su sve izgubili, pa pokušavaju ugrabiti šta mogu".

Ovaj listi donosi i fotografiju prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića, koji je obišao sjeverni dio Kosovske Mitrovice kako bi pružio podršku tamošnjem srpskom stanovništvu.

Independent konstatira da će kolona traktora iz srpskih enklava vjerovatno krenuti ka Kosovskoj Mitrovici, čak i u slučaju da stanovništvo nije direktno ugroženo, jer su izgledi za integraciju nepostojeći; "to je logika Balkana, i ništa što bi vanjski svijet učinio ne bi to, kako izgleda, moglo promijeniti".