Svijet
0

The Independent: Šou program "George i Hugo" može početi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svi londonski dnevnici pišu u petak o početku šestodnevne turneje predsjednika Sjedinjenih Država Georgea W. Busha po zemljama Latinske Amerike.

The Guardian u redakcijskom komentaru ocjenjuje da turneja prije svega ima za cilj poručiti da je Washingtonu stalo do Latinske Amerike, odnosno da svoje najbliže susjedstvo nije zaboravio iako je od napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine zaokupljen drugim problemima.

Odnos snaga u regionu se u međuvremenu promijenio. Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, njegov tip socijalizma i populizma te žestoke kritike na Bushov račun imaju poveliki broj pobornika i izvan Venecuele.

Ako postoji drugi cilj Bushove turneje, dodaje Guardian, onda je to pokušaj da se kontrira uticaju Chaveza u Latinskoj Americi.

The Independent također Bushovu turneju posmatra kroz prizmu njegovog rivalstva s venecuelanskim predsjednikom. Šou program "George i Hugo" ponovo može početi konstatira list navodeći da je Chavez krenuo u "kontraturneju".

Hugo Chavez će u petak uvečer govoriti na mitingu u Argentini u trenutku kada Bush stigne u Urugvaj, svega 40-tak kilometara dalje, s druge strane rijeke Plate.

Dva predsjednika, ocjenjuje list, vode bitku za uticaj, iako njihove zemlje tijesno ekonomski sarađuju – Venecuela je četvrti najveći snabdjevač SAD-a naftom.

Upravo zahvaljujući visokim prihodima od nafte, Chavez je u stanju zemljama regiona ponuditi finansijsku pomoć i time ojačati svoj uticaj.

Situacija se promijenila u odnosu na vrijeme kada su latinoameričke vlade pomoć tražile od Međunarodnoga monetarnog fonda gdje ključnu riječ ima Washington, navodi Independent.