{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Independent: Solanin paket s lakom vodom

F
7.6.2006. u 19:12
0
0
The Independent: Solanin paket s lakom vodom
0
The Independent: Solanin paket s lakom vodom
Otkrivajući za sada zvanično nepoznati sadržaj paketa ponuda Teheranu, Independent piše u srijedu kako je najvjerovatnije riječ o dijelovima za ostarjelu iransku civilnu avionsku flotu, ukidanju američkog embarga na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Iran i pomoć civilnome nuklearnom programu u vidu reaktora s lakom vodom.
Teheranu se također nudi podrška za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), piše Independent, ali dodaje da su, uz mrkvu, u paketu koji je u Teheran donio Javier Solana i štapovi - embargo na trgovinu oružjem, zamrzavanja računa u inozemstvu i uskraćivanje viza za visoke iranske zvaničnike.

Uz konstataciju da je sve to ipak daleko od ekonomskih sankcija, a još dalje od vojne akcije, koja je u Washingtonu spominjana kao opcija na stolu, Independent piše da su na zaokret američke politike prema Teheranu uticala dva ključna faktora.

Riječ je o prošlogodišnjoj evropskoj turneji Condoleezze Rice, koja se lično uvjerila u razmjere evropskih strahovanja od moguće američke vojne akcije, i prošlomjesečni susret s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je jasno stavio do znanja da Moskva neće podržati ekonomske sankcije.

Suočeni s vjerovatnim kolapsom jedinstvenoga međunarodnog fronta prema Teheranu, Amerikanci su bili primorani da se predomisle, piše Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: