{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Independent: Solanin paket s lakom vodom

F
7.6.2006. u 19:12
0
0
The Independent: Solanin paket s lakom vodom
0
The Independent: Solanin paket s lakom vodom
Otkrivajući za sada zvanično nepoznati sadržaj paketa ponuda Teheranu, Independent piše u srijedu kako je najvjerovatnije riječ o dijelovima za ostarjelu iransku civilnu avionsku flotu, ukidanju američkog embarga na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Iran i pomoć civilnome nuklearnom programu u vidu reaktora s lakom vodom.
Teheranu se također nudi podrška za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), piše Independent, ali dodaje da su, uz mrkvu, u paketu koji je u Teheran donio Javier Solana i štapovi - embargo na trgovinu oružjem, zamrzavanja računa u inozemstvu i uskraćivanje viza za visoke iranske zvaničnike.

Uz konstataciju da je sve to ipak daleko od ekonomskih sankcija, a još dalje od vojne akcije, koja je u Washingtonu spominjana kao opcija na stolu, Independent piše da su na zaokret američke politike prema Teheranu uticala dva ključna faktora.

Riječ je o prošlogodišnjoj evropskoj turneji Condoleezze Rice, koja se lično uvjerila u razmjere evropskih strahovanja od moguće američke vojne akcije, i prošlomjesečni susret s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je jasno stavio do znanja da Moskva neće podržati ekonomske sankcije.

Suočeni s vjerovatnim kolapsom jedinstvenoga međunarodnog fronta prema Teheranu, Amerikanci su bili primorani da se predomisle, piše Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: