Svijet
0

The Independent: Političko naoblačenje u Olimpiji

FENA
Dnevnik The Independent se na vanjskopolitičkim stranicama posvećenim Evropi bavi Grčkom i najavljuje današnje svečano paljenje baklje u drevnoj Olimpiji, koja će biti pronesena kroz dvadeset zemalja prije nego što stigne na krajnju odrednicu - otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu 8. augusta.

List prenosi bojazan grčke policija da bi ove godine ceremoniju mogli pratiti burni antikineski protesti zbog politike Pekinga prema Tibetu.

Uobičajeni razlog za brigu povodom polusatne svečanosti do sada se uglavnom odnosio na vremenske prilike, odnosno na pitanje da li će se oblaci dovoljno razići kako bi sunčevi zraci po tradiciji upalili baklju - ali ove godine demonstranti prijete da će blokirati put i spriječiti nošenje baklje iz Olimpije.

Aleksandros Nikolaidis, grčki sportist kome je pripala čast da prvi nosi baklju na etapi dugoj blizu 100.000 kilometara, uvjeren je međutim da će demonstranti odustati od namjere da pokvare ceremoniju, očekujući da će ih od toga odvratiti sama atmosfera duhovnosti drevne Olimpije, prenosi Independent u ponedjeljak.