|

The Independent: Pogubna snaga Šešeljevih riječi

The Independent: Pogubna snaga Šešeljevih riječi
0
F
FENA
8.11.2007. u 11:20
0
komentara
0

dijeljenja
The Independent: Pogubna snaga Šešeljevih riječi Foto: Reuters
Mandat Haškog suda (ICTY) uskoro ističe i zbog toga suđenje Vojislavu Šešelju predstavlja jednu od posljednjih prilika da se utvrdi krivica srpskih vođa optuženih za zločine počinjene početkom devedesetih godina, piše u četvrtak The Times.
Britanski dnevnik primjećuje da je vođa najveće stranke u Srbiji, koji odbacuje sve optužbe i koji će se braniti sam, s osmijehom pratio uvodnu riječ tužiteljice Christine Dahl, koja planira pozvati stotinu i jednog svjedoka.

The Independent piše da je tužilaštvo ICTY-a Vojsilava Šešelja nazvalo čovjekom koji je svijetu donio pojam etničkog čišćenja i čija je ratnohuškačka retorika ispoljena u bezbroj govora pokazala kako snaga riječi može dovesti do neopisivih zločina.

List podsjeća da je suđenje Šešelju počelo na dan na koji je Srbija sa Evropskom unijom parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što predstavlja prvi korak ka njezinome eventualnom članstvu u Uniji.

Usprkos tome, Srbija je zbog napora Kosova da dobije nezavisnost pogođena valom nacionalizma koji podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća.

I mada se, ističe Independent, pogrde šešeljevskog tipa više ne čuju, konzervativna vlada Vojislava Koštunice koristi gotovo iste argumente kako bi ujedinila Srbe u odbrani od, kako smatra, međunarodne zavjere koja je usmjerena protiv njih.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.