Svijet
0

The Independent: Pogubna snaga Šešeljevih riječi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mandat Haškog suda (ICTY) uskoro ističe i zbog toga suđenje Vojislavu Šešelju predstavlja jednu od posljednjih prilika da se utvrdi krivica srpskih vođa optuženih za zločine počinjene početkom devedesetih godina, piše u četvrtak The Times.

Britanski dnevnik primjećuje da je vođa najveće stranke u Srbiji, koji odbacuje sve optužbe i koji će se braniti sam, s osmijehom pratio uvodnu riječ tužiteljice Christine Dahl, koja planira pozvati stotinu i jednog svjedoka.

The Independent piše da je tužilaštvo ICTY-a Vojsilava Šešelja nazvalo čovjekom koji je svijetu donio pojam etničkog čišćenja i čija je ratnohuškačka retorika ispoljena u bezbroj govora pokazala kako snaga riječi može dovesti do neopisivih zločina.

List podsjeća da je suđenje Šešelju počelo na dan na koji je Srbija sa Evropskom unijom parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što predstavlja prvi korak ka njezinome eventualnom članstvu u Uniji.

Usprkos tome, Srbija je zbog napora Kosova da dobije nezavisnost pogođena valom nacionalizma koji podsjeća na devedesete godine prošlog stoljeća.

I mada se, ističe Independent, pogrde šešeljevskog tipa više ne čuju, konzervativna vlada Vojislava Koštunice koristi gotovo iste argumente kako bi ujedinila Srbe u odbrani od, kako smatra, međunarodne zavjere koja je usmjerena protiv njih.