Svijet
0

The Independent: Ode glava iz samoga vrha francuske vlasti

FENA
Dominique de Villepin
Dominique de Villepin
Prva glava koja bi mogla pasti kao rezultat francuske verzije afere Watergate mogla bi pripadati nekome iz samoga vrha vlasti, ocjenjuje u petak britanski dnevnik Independent.

Riječ je francuskom premijeru Dominiqueu de Villepinu čiji je rejting u javnosti bio veoma nizak i prije nego što je izbio skandal u kojem se optužuje da je tajno naredio istragu o umiješanosti svoga političkog suparnika - ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja u navodnu korupcionašku aferu.

Independent prenosi raširene spekulacije o tome kako je samo pitanje dana kada će De Villepin podnijeti ostavku, iako se spremao za predsjedničke izbore sljedeće godine kada se Jacques Chirac, navodi list, konačno bude penzionisao.

List se pita ko bi Chiraca mogao zamijeniti na položaju predsjednika i dodaje da na pozicijama desnog centra stoji Sarkozy, koji ne mora biti loš izbor iz perspektive francuske ekonomije, ali da bi mu probleme mogli zadati njegovi oštri stavovi o imigraciji koji neki vide ksenofobičnima i diskriminatorskima.

Independent zaključuje da je Francuskoj neophodan politički vođa koji će je izvuči iz beskrajne krize nakon što je politička elita dobila šamar na referendumu povodom evropskog ustava, poslije nemira u prigradskim naseljima nastanjenim doseljenicima, kao i povlačenja zakona o prvom zaposlenju koje je uslijedilo nakon uličnih protesta.