Svijet
0

The Independent: "Očajnička borba" u Kaliforniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanski "The Independent" pod naslovom "očajnička borba" piše u četvrtak da su požari u Kaliforniji ušli u četvrti dan, u kojem je zaprijetila ozbiljna opasnost da će vatra ugroziti i jednu nuklearnu elektranu na obali.

Šteta od vatrene stihije je u međuvremenu premašila milijardu američkih dolara, piše ovaj list.

Iako se donekle smirio vjetar snage uragana koji je proteklih dana nezadrživo širio plamen po južnom dijelu države, požari se nastavljaju nekontrolirano i opasno prostirati u svim pravcima, navodi Independent.

Guverner Arnold Schwarzenegger naredio je vatrogascima da sve napore usredotoče na sprečavanje širenja vatre ka nuklearnom reaktoru koji se nalazi tik uz obalu i čija bi eventualna eksplozija dovela do, kako se navodi, katastrofe nesagledivih razmjera.

Independent ocjenjuje da je Schwarzenegger, koji se od početka krize ponaša "smirenije nego Terminator", očigledno naučio lekciju tokom katastrofalnih posljedica uragana Katrina.

U najvećem evakuacijskom centru u Kaliforniji, na ragbi stadionu u San Dijegu, nema prizora ni nalik onima iz New Orleansa. Stadion je, naprotiv, već u lokalnoj štampi zaradio nadimak "Ritz", pošto prosto vrvi od spasilaca i volontera, brojčano nadmoćnijih u odnosu na žrtve požara.

Njima se, pak, po cijeli dan nude najrazličitije vrste pomoći i besplatnih usluga - od promjene pelena za bebe, preko korejskih specijaliteta sa roštilja za ogladnjele tate, do besplatnih masaža na obližnjem parkingu za njihove usplahirene supruge, piše Independent.