Svijet
0

The Independent: "Neukusne prognoze" o Obami

FENA
Nove pobjede Baracka Obame u tri američke države, u kojima su u subotu održani primarni izbori Demokratske stranke, privlače u ponedjeljak veliku pažnju britanske štampe i uglavnom se ocjenjuju kao znak da je inicijativa u utrci za predsjedničku nominaciju te stranke prešla na stranu prvog crnca s realnim izgledima da uđe u Bijelu kuću.

Dnevnik The Guardian piše da je Obama potpuno izbrisao nekada veliku prednost Hillary Clinton te kako je sve izglednije da će odluka o predsjedničkom kandidatu demokrata biti donesena tek na završnoj konvenciji stranke.

The Independent, pak, objavljuje redakcijski komentar pod naslovom "Neukusne prognoze" u kojem kritizira izjave, kako piše, navodnih političkih saveznika Baracka Obame o tome da će i ako ostvari konačnu pobjedu, biti ubijen ubrzo po ulasku u Bijelu kuću, tj. da će završtiti kao John F. Kennedy, koji je ubijenu atentatu 1963. godine.

List piše da su takve prognoze iznijeli boksač Bernard Hopkins, voditelj glavnih vijesti TV mreže CBS Harry Smith i britanska književnica dobitnica Nobelove nagrade za književnost Doris Lessing.

"Takva predviđanja ne samo da su neukusna nego i hrane paranoičan strah o anonimnim 'onima' koji će uvijek spriječiti bilo kakve promjene u Americi."

"Umjesto da šire defetizam, oni koji žele takve promjene treba da počnu podržavati nosice tih promjena i prestati šuškati o atentatima nad američkim predsjednicima."

"Osim toga, osigurnje američkih predsjednika je danas toliko dobro da je jedina osoba koja bi eventualno mogla ubiti Obamu - Hillary Clinton, i to u slučaju da bude prinuđena biti njegov potpredsjednik", piše Independent, koji naglašava da je ovo posljednje ipak samo šala.