Svijet
0

The Independent: "Lažov u Bijeloj kući"

FENA
Lewis "Scooter" Libby; Foto: AFP
Lewis "Scooter" Libby; Foto: AFP
Osuda Lewisa "Scootera" Libbyja, bivšega visokog dužnosnika Bijele kuće, za krivokletstvo tema je kojoj u srijedu svi londonski listovi u svojim vanjskopolitičkim rubrikama posvećuju najveći prostor.

The Independent u udarnom članku preko cijele naslovnice pod naslovom "Lažov u Bijeloj kući" piše da je saga oko diskreditiranih tvrdnji američke administracije da Irak posjeduje oružje za masovno uništenje sada dovela i do presude bivšem ključnom savjetniku američkog potpredsjednika Dicka Cheneyja.

Libby je prvi zvaničnik Bushove administracije koji je osuđen povodom neosnovanih obavještajnih podataka korištenih za opravdanje rata u Iraku, a taj slučaj je zadao novi ozbiljan udarac kredibilitetu Bijele kuće.

Mnogi u Washingtonu, dodaje list, tvrde da je suđenje Libbyju ustvari bio proces protiv potpredsjednika Cheneyja, koji je bio odgovoran za akcije svog pomoćnika.

Dopisnik The Timesa iz Washingtona izvještava da će presuda Libbyju vjerovatno pojačati sumnje velikog broja Amerikanaca da su uoči invazije Iraka obmanuti.

Demokrati su iskoristili taj slučaj kako bi uputili nove oštre kritike na račun politike Georgea W. Busha u Iraku, naglašavajući kako je bilo krajnje vrijeme da neko u administraciji odgovara za manipulaciju obavještajnim podacima i kaljanje ugleda kritičara rata.

Times prenosi i izjavu glasnogovornika porote da su on i njegove kolege uvjereni kako je Libby poslužio kao žrtveno janje svojim pretpostavljenima.