{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"The Independent": Izrael vodi zapad u rat s Iranom

F
8.1.2007. u 13:00
0
0
"The Independent": Izrael vodi zapad u rat s Iranom
0
"The Independent": Izrael vodi zapad u rat s Iranom
Foto: AFP
Najveću pažnju uvodničara britanskih dnevnika u ponedjeljak privlači mogućnost izbijanja nove nuklearne krize, ili čak rata, između Izraela i Irana nakon demantija izraelske vlade da njeni piloti već vježbaju napade na iranska nuklearna postrojenja s tzv. manjim taktičkim atomskim bombama.
The Independent piše da Izrael, najprije puštanjem a potom demantijem informacija da se njegovi piloti pripremaju za nuklearni napad, zapravo vodi Zapad u rat s Iranom i pokušava pripremiti svjetsku javnost na takvu mogućnost.

List upozorava na "nesagledive" i "katastrofalne" posljedice takvog razvoja događaja koji bi, po njegovoj ocjeni, doveo i do konačnog sloma odnosa s islamskim svijetom nakon rata u Iraku.

"Izrael mora dati više vremena diplomatiji prije nego što ode dalje u pravcu vojnog sukoba s Iranom", zaključak je Independenta s kojim se slaže i Daily Telegraph.

Ovaj list, međutim, traži jači pritisak cjelokupne međunarodne zajednice s ciljem sprečavanja da Iran postane nuklearna sila.

Uvodničar ovog lista predlaže još strože sankcije Ujedinjenih naroda, ako je neizbežno, i opsadu Irana sličnu onoj kojom je Irak bio izložen 1990-tih godina.

"Iznad svega treba da finansiramo i pomažemo iransku opoziciju u zemlji kako bismo zamijenili sadašnji klerikalni režim vlastima koje poštuju suverenost drugih zemalja, ljudska prava i međunarodno pravo", zaključuje Daily Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: