Svijet
0

The Independent: Gruzija - rat realna opcija

FENA
Dnevnik The Independent analizira u utorak prilike u Gruziji, gdje se u srijedu održavaju parlamentarni izbori.

Glasanje za novu gruzijsku skupštinu održat će se u trenutku kada je sukob Tbilisija i Moskve oko separatističke regije Abhazije dosegnuo kriznu tačku i rat djeluje kao sasvim realna opcija, piše Independent.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili ponašanje Kremlja na međunarodnoj pozornici uspoređuje s ponašanjem arogantnih i nepristojnih novopečenih ruskih bogataša u evropskim ljetovalištima, koji misle da im novac daje moć.

"Neko im treba kazati da to nije tako", ističe Saakašvili. Pritom je potpuno jasno da misli na NATO i Evropsku uniju, kojima bi Gruzija da se približi, što dodatno nervira Rusiju, navodi Independent.

Mihail Saakašvili se voli predstavljati kao žrtva siledžije iz susjedstva, ali ni on više nije miljenik Zapada nakon što je prošle godine proteste opozicije ugušio tenkovima.

Ipak, većina posmatrača predviđa da će njegova vlada sačuvati svoju skupštinsku većinu, budući da su njegovi politički protivnici iscjepkani i podijeljeni iako nastupaju pod imenom Ujedinjena opozicija, piše u Independentu.