Svijet
0

The Independent: "Francuska veza"

FENA
Pariz
Pariz
Izgleda da se Pariz sve više približava Washingtonu, ocjenjuje u srijedu "The Independent" pišući o nekim novim aspektima francuske vanjske politike u redakcijskom komentaru pod naslovom "Francuska veza".

Nicolas Sarkozy je tokom ljeta jeo hot dog s Georgeom W. Bushom u porodičnoj kući američkog predsjednika. Pariz je, pored toga, zauzeo ratoborniji stav prema Teheranu, što se Americi dopada.

A sada se saznaje da Francuska planira podnijeti formalni zahtjev da se ponovo uključi u vojno zapovjedništvo NATO-a i tako promijeni kurs kojim je prije četiri decenije krenuo Charles de Gaulle.

Iako će u Sjedinjenim Državama to sasvim sigurno biti protumačeno kao otopljavanje u odnosima, nakon izolacije koja je postojala u vrijeme vladavine Jacquesa Chiraca, Sarkozyjevi motivi su mnogo zamršeniji.

Pravi cilj francuskog predsjednika nije da učvrsti zapadni vojni savez, a još manje da podrži oslabljenu Bushovu administraciju, već da Francusku postavi u centar globalnih vojnih zbivanja, odnosno u položaj koji je izgubila u vrijeme njegovog prethodnika.

A sve je to, zaključuje uvodničar Independenta, samo dio Sarkozyjeve politike raskida s prošlošću o kojoj on toliko mnogo govori.