{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"The Independent": Dokle s proširenjima EU-a?

F
29.12.2006. u 14:00
0
0
"The Independent": Dokle s proširenjima EU-a?
0
"The Independent": Dokle s proširenjima EU-a?
Pod naslovom "Veliko pitanje" The Independent u petak u opširnom tekstu najavljuje proširenje Evropske unije 1. januara prijemom dviju novih članica - Rumunije i Bugarske.
Koliko se još Evropska unija uopće može širiti, pita se list, navodeći da se njena vrata ubrzano zatvaraju praktično "pred nosom" zemalja koje se nadaju ulasku u ekskluzivni klub.

Independent dodaje da će od svih potencijalnih novih članica eventualno Hrvatska uspjeti "provući kroz ključaonicu", i to najvjerovatnije 2010. godine.

Podsjećajući čitatelje kako su Francuzi odlučili da o novim članicama Unije u budućnosti odlučuju na referendumu, da skepticizmu evropskih političara o pitanju daljnjeg širenja nema kraja, a da je glasače širom Evrope sve teže uvjeriti u to da im prijem zemalja Balkana može donijeti bilo kakvu korist, Independent ustvrđuje i da su Rumunija i Bugarska vidno nespremne za punopravno članstvo u "klubu".

Međutim, usprkos svepristunom strahu od organiziranog kriminala, masovnih migracija ka Zapadu i povećanog pritiska na evropsku administraciju, činjenica je da su sva dosadašnja proširenja Unije zemljama koje su joj pristupile donosila samo mir, stabilnost i prosperitet, zaključuje urednik Independenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: