{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"The Independent": Dokle s proširenjima EU-a?

F
29.12.2006. u 14:00
0
0
"The Independent": Dokle s proširenjima EU-a?
0
"The Independent": Dokle s proširenjima EU-a?
Pod naslovom "Veliko pitanje" The Independent u petak u opširnom tekstu najavljuje proširenje Evropske unije 1. januara prijemom dviju novih članica - Rumunije i Bugarske.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Koliko se još Evropska unija uopće može širiti, pita se list, navodeći da se njena vrata ubrzano zatvaraju praktično "pred nosom" zemalja koje se nadaju ulasku u ekskluzivni klub.

Independent dodaje da će od svih potencijalnih novih članica eventualno Hrvatska uspjeti "provući kroz ključaonicu", i to najvjerovatnije 2010. godine.

Podsjećajući čitatelje kako su Francuzi odlučili da o novim članicama Unije u budućnosti odlučuju na referendumu, da skepticizmu evropskih političara o pitanju daljnjeg širenja nema kraja, a da je glasače širom Evrope sve teže uvjeriti u to da im prijem zemalja Balkana može donijeti bilo kakvu korist, Independent ustvrđuje i da su Rumunija i Bugarska vidno nespremne za punopravno članstvo u "klubu".

Međutim, usprkos svepristunom strahu od organiziranog kriminala, masovnih migracija ka Zapadu i povećanog pritiska na evropsku administraciju, činjenica je da su sva dosadašnja proširenja Unije zemljama koje su joj pristupile donosila samo mir, stabilnost i prosperitet, zaključuje urednik Independenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: