Svijet
0

The Independent: Demokratija u Srbiji spašena u minut do 12

FENA
Više britanskih listova izvještava u subotu o "dogovoru u posljednjem trenutku" u političkom vrhu Srbije o novoj koalicijskoj vladi.

The Guardian piše da je srpsko rukovodstvo uspjelo izbejeći krizu u zemlji i njenu međunarodnu izolaciju, postigavši sporazum o formiranju "prozapadne koalicije", nakon višemjesečnog zastoja.

U članku pod naslovom "Demokratija u Srbiji spašena u minut do 12", The Independent piše da je nadzor nad snagama sigurnosti bio glavni kamen spoticanja u pregovorima o novoj vladi i nakon što je dogovoreno da tu dužnost preuzme predsjednik Boris Tadić, Srbija bi trebalo da bude u stanju pronaći i isporučiti Ratka Mladića.

Ovaj list također prenosi kako se analitičari slažu da je unutrašnji i vanjski pritisak, nakon imenovanja radikala Tomislava Nikolića za predsjednika srpskog parlamenta, doveo do sporazuma o novoj vladi.

U međuvremenu Srbi se spremaju za večerašnju Pjesmu Eurovizije, gdje će ih predstavljati Marija Serifović sa pjesmom "Molitva", piše Independent.

Financial Times piše da će nova vlada, do koje se došlo dogovorom "proreformskih partija", željeti da što prije otpočne provođenje ekonomskih reformi.

List prenosi da su najveći investitori u Srbiji, frustrirani odgađanjem prodaje i privatizacije, apelirali na predsjednika Tadića da "po svaku cijenu" postigne dogovor o koaliciji, nakon što je došlo do naglog pada vrijednosti dionica poslije imenovanja Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta.

Ono što je zajedničko svim partijama obnovljene srpske demokratske koalicije, primjećuje Financial Times, jeste to što se protive davanju nezavisnosti Kosovu.

Očekuje se ipak da će Tadićeva Demokratska stranka uglavnom sarađivati sa Zapadom, dok će za premijera Koštunicu "teritorijalni integritet" i dalje biti važniji od zadovoljavanja Evropske unije.

Također, ustupci učinjenci Koštunici kada je riječ o nadzoru policije nagovještavaju da Srbija vjerovatno neće uhvatiti ni isporučiti ratne zločince Haškom sudu.

Zvaničnici Evropske unije ipak su izrazili spremnost da nastave zamrznute razgovore o članstvu na bilo kakav signal veće spremnosti za saradnju iz Beograda, prenosi Financial Times.