Svijet
0

The Independent: Da li je 2008. godina uzmicanja demokratije

FENA
Da li demokratija uzmiče? - pita se The Independent u petak i konstatira da ova godina, uz sporenja oko izbora u Keniji i odgađanje glasanja u Pakistanu, za demokratiju u svijetu nije dobro počela.

U 2008. izbori treba da se održe u trideset zemalja širom svijeta i u nekima od njih bi, prema Independentu, sloboda građana da glasačkim lisitićem izaberu one koji će ih voditi mogla biti ugrožena.

Među deset država na koje se londonski list posebno osvrće, uz Gruziju, Pakistan, Zimbabve, Rusiju, Iran, Obalu Slonovače i Sjedinjene Države, našla se i Srbija.

Pomaka naprijed u Srbiji ima, ali tranzicija ka demokratiji nije potpuna. Na to, smatra Independent, ukazuju izostanak napretka u pregovorima s Evropskom unijom, odbijanje Beograda da uhapsi osobe optužene za najteže ratne zločine i kriza oko budućnosti Kosova.

Presudni značaj mogli bi imati izbori 20. januara na kojima će se prozapadni predsjednik Boris Tadić suočiti s izazivačem i ultranacionalistom Tomislavom Nikolićem.

Pobijedi li Nikolić, za koga Independent navodi da je posljednji trag Miloševićeva doba, Evropska unija bi mogla dići ruke od Srbije i još dublje je gurnuti u ruski zagrljaj.