Svijet
0

The Independent: Britanski generali za hitno povlačenje iz Iraka

FENA
Zahtjev generala britanske vojske za hitno povlačenje iz Iraka dnevnik The Independent prenosi u nedjelju na naslovnici u tekstu pod nazivom "Izvucite nas odavde odmah".

Britanski vojni zapovjednici prenijeli su vladi svoje mišljenje da Britanija više nema šta postići u Basri i da pet i po hiljada vojnika koji su tamo stacionirani treba da se vrati kući bez odgađanja.

Dosadašnji argument protiv napuštanja Basre - centra naftne industrije za čiju kontrolu su lokalne šiitske milicije naročito zainteresirane - da će nasilje nakon povlačenja Britanaca eksalirati, više ne vrijedi, kažu generali, s obzirom na to da je 90 posto oružanih napada sada upereno direktno protiv britanskih vojnika.

Pažnju bi umjesto Iraka trebalo koncentrirati na borbu protiv talibana u Afganistanu, smatraju britanski zapovjednici, prenosi Independent.

Ljudska cijena rata u Afganistanu je tema kojom se na svojoj naslovnici u nedjelju bavi The Observer - najnoviji podaci naime pokazuju da je polovini od ukupnog broja vojnika na liniji fronta tokom borbi ovog ljeta bila potrebna ozbiljna medicinska pomoć.

Intenzitet borbi u afganistanskoj pokrajini Helmand je takav da mnogi mladi traumatizirani vojnici planiraju zauvijek napustiti vojsku, prenosi Observer.