Svijet
0

The Independent: Bez "žrtvene janjadi na oltaru ekološkog rata"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetski čelnici su obećali planeti Zemlji polazak u "križarski pohod" čiji će cilj biti unapređivanje borbe čovječanstva protiv klimatskih promjena, izvještava dnevnik The Independent.

Planeti je, kako na samitu u Tokiju, tako i na samitu lidera Evropske unije u Bruxellesu, obećano stvaranje privreda koje ne zagađuju, navodi list, ali je izrečeno i obećanje da grane industrije koje po pravilu troše puno energije neće biti "žrtvena janjad na oltaru ekološkog rata".

List prije svega ostalog ističe kao veoma važnu obavezu koju su na sebe preuzeli evropski čelnici - da bude li potrebno, odgovore svim sredstvima na nelojalnu konkurenciju iz zemalja koje nemaju razvijenu svijest o značaju klimatskih promjena, kao što su Kina i Sjedinjene Države.

Britanski premijer Gordon Brown, navodi Independent, u jednom trenutku je ušao u "tihi sukob" s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel oko predloženih mjera navodeći da Britanija ne može podržati protekcionističke poteze.

Na sreću, piše list u subotu, do kraja samita nesporazum je izglađen i zvaničnici EU-a su izdali saopćenje o zajedničkim evropskim ciljevima.