Svijet
0

"The Independent": Amerika sramotno izdala Liban

FENA
Londonski dnevnici u petak i dalje opširno izvještavaju o krizi na Bliskom istoku a The Independent se na naslovnici pita - ko sve podržava trenutni prekid vatre na Bliskom istoku?

Odgovor čine dvije kolone. U onoj koja se odnosi na pozitivan odgovor su, simbolično predstavljene državnim zastavama, skoro sve članice Ujedinjenih nacija. Drugu kolonu, u čijem uglu stoji NE, ispunjavaju samo zastave Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Izraela.

Dok se u Libanu pomalja humanitarna katastrofa, piše Independent, Britanija i Amerika se izdvajaju u odbijanju da podrže zahtjev Ujedinjenih nacija za okončanje neprijateljstava.

Isti list u uredničkom komentaru ocjenjuje da su Sjedinjene Države, koje su do prije tri mjeseca odavale priznanje Libanu na borbi za oslobođenje od sirijskog uticaja, sada sramotno izdale taj isti Liban.

Da je izraelska vlada zaista ozbiljno mislila uništiti uticaj Hezbollaha, podržala bi i ojačala legitimnu vlast u Libanu. Isto je trebalo da učini i međunarodna zajednica na čelu s Amerikom. Svijet se umjesto toga povukao, dok izraelska vojska nečovječno postupa prema Libanu i doliva još ulja na uveliko razbuktalu bliskoistočnu vatru, piše Independent.

Dnevnik The Guardian piše da su izraelski vojni analitičari počeli dovoditi u pitanje mjeru u kojoj je devetodnevno intenzivno bombardiranje položaja Hezbollaha u Libanu postiglo željeni cilj i uništilo vojnu sposobnost te libanske šiitske milicije.

Dok izraelski zvaničnici tvrde da je borbena moć Hezbollaha prepolovljena, vojni analitičari u izraelskim listovima, koji često održavaju stavove vojske, sada spominju mogućnost zamašnog vojnog upada u Liban.

Oni među njima koji su donedavno govorili da će izraelske vojne operacije trajati još najmanje sedmicu-dvije, piše Guardian, sada spominju drugi libanski rat.

Nema nagovještaja da je Hezbollah na ivici pucanja a Izraelu bi bilo teško da sada prekine operacije i istovremeno vlastitoj javnosti pokaže da je politički bilo šta postigao, navodi Guardian.