Svijet
0

The Guardian: u Libanu najveća mirovna operacija EU nakon one u BiH

FENA
Trupe Evropske unije činit će stup mirovnih snaga UN-a u Libanu sa 7.000 vojnika i oko 2.000 specijaliziranog osoblja za pružanje podrške s mora i iz zraka, konstatira u subotu The Guardian u izvještaju sa sastanka generalnog sekretara UN-a Kofija Annana i 25 ministara vanjskih poslova u Bruxellesu.

List ističe da je riječ o najvećoj evropskoj mirovnoj operaciji nakon one u Bosni i Hercegovini i najavljuje da će ona početi u danima, a ne sedmicama pred nama.

Za veterana bliskoistočnog ratnog izvještavanja Roberta Fiska ova evropska inicijativa nije ništa drugo do još jedne samoobmane koja se, kako smatra, kao rak širi Zapadom i Bliskim Istokom.

U komentaru u The Independentu Fisk upozorava da Evropljani ne idu u "libansku močvaru" da čuvaju mir, već da popune tampon zonu i brane Izrael koji za sedam sedmica nije uspio razoružati i uništiti gerilce Hezbollaha koje, kako navodi, naoružava Iran.

Za Fiska su jedini pobjednici u ovakvoj situaciji Sirija i Iran, kao i "svi oni koje ljuti hipokrizija zapadnih demokratija".