Svijet
0

The Guardian: Turska pred izazovima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Islamistički nastrojenoj vladi u Turskoj u četvrtak je nanesen snažan udarac, koji može dovesti u pitanje sam njezin opstanak, nakon što je Ustavni sud poništio sporni zakon koji studenticama dopušta da nastavu pohađaju s muslimanskim maramama, piše u petak The Guardian.

Odluka najvišega sudskog tijela u zemlji da usvoji žalbu opozicije prema kojoj zakon o nošenju marama predstavlja prijetnju 85-godišnjem turskom sekularizmu od izuzetnog je značaja za budućnost zemlje, ocjenjuje Guardian.

Isti sud, naime, uskoro se treba izjasniti o zahtjevu da se vladajuća Stranka pravde i razvoja zabrani zbog navodnog antisekularizma.

Sudska odluka donesena u četvrtak jasno govori u kome bi se pravcu suci mogli opredijeliti, piše Guardian, navodeći da bi zabrana stranke premijera Recepa Tayyipa Erdogana mogla izazvati politički metež u zemlji i poremeti njezine odnose s Evropskom unijom.

List podsjeća da su evropski dužnosnici, među kojima neki smatraju da vladajuća stranka dosta čini na demokratizaciji zemlje, već upozorili da bi proces priključenja Turske u slučaju njezine zabrane bio zamrznut.

Domaći kritičari međutim ponavljaju da se iza liberalne retorike Stranke pravde i razvoja krije tajni plan uvođenja islamističkog društva, piše u Guardianu.