Svijet
0

The Guardian: Turobni Vidovdan

FENA
Dnevnik The Gardian objavljuje u četvrtak opširan tekst koji se bavi značajem Kosovske bitke i Vidovdana za Srbiju i Srbe te piše da je ove godine podsjećanje na poraz od Turaka naglasilo "gubitak Crne Gore i Kosova".

U srijedu su širom Srbije, u drevnim manastirima na Kosovu te u bh. entitetu RS, defilovali vojnici, zvonila crkvena zvona i držani turobni govori; Srbi su obilježavali Vidovdan, dan katastrofe na koju je ovogodišnje podsjećanje nekada središnji narod bivše Jugoslavije zateklo na najnižim granama.

Guardian potom nabraja odlazak Crne Gore iz državne zajednice, oduzimanje Kosova, prekid pregovora s EU, moguću odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) da je Srbija kriva za genocid u BiH i, kao svojevrsno stajanje na muku - katastrofalan poraz od Argentine na SP-u u Njemačkoj.

Pojedini međunarodni zvaničnici, dodaje Guardian, strahuju od moguće reakcije.

List spominje ispitivanja javnog mnijenja koja govore o snažnoj podršci radikalima u Srbiji i broju mandata koje bi oni mogli osvojiti u republičkom parlamentu.

Dok međunarodna zajednica usmjerava Kosovo ka nekakvom obliku uvjetne nezavisnosti koji bi moglo dostići do kraja godine, tamošnji zvaničnici Ujedinjenih naroda pripremaju se za masovan egzodus desetaka hiljada Srba.

Neki od pripadnika srpske manjine u pokrajni se pak naoružavaju dok NATO razmješta svoje snage na Kosovu kako bi zaštitio srpsku manjinu, ali i u korijenu sasjekao svaki srpski pokušaj da se Kosovo podijeli, nastavlja Guardian i dodaje da i srpski nacionalisti u Banjoj Luci oživljavaju zahtjeve za nestankom BiH i pripajanjem Srbiji.

I Guardian spominje posjete Vojislava Koštunice Kosovu i Londonu u kojem je, kako list navodi, oštro napao međunarodnu zajednicu nakon što mu je britanski premijer Tony Blair poručio kako će morati birati između Kosova i Evropske unije.