Svijet
0

The Guardian: "Tragedija monumentalnih razmjera"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naslovnice svih britanskih dnevnika u utorak su preplavljene fotografijama sa američkoga tehničkog fakulteta u Virdžiniji - na kojima se vidi kako policajci ukazuju pomoć studentima žrtvama oružanog napada čovjeka čiji identitet u vrijeme izlaska novina iz štampe nije bio poznat.

Uz podatke o broju žrtava dvaju napada koji su se dogodili između sedam i devet sati ujutro, The Guardian prenosi riječi predsjednika "Tech Collegea" Charlesa Steigera da se dogodila "tragedija monumentalnih razmjera" - i svjedočanstvo jednog od studenata koji su preživjeli drugi, smrtonosniji napad u jednoj od učionica fakulteta.

On je napadača opisao kao čovjeka koji nije djelovao ni uplašeno ni ljutito kada je ušao u učionicu, nakon čega je prvo ubio profesora, ne izgovorivši nijednu riječ dok je pucao po svima koji su se zatekli u učionici.

The Independent opisuje napad kao masakr, a Financial Times ističe da se radi o najsmrtonosnijem masovnom ubistvu u Americi, dok The Times piše da je ubica uhvatio studente u zamku u učionici, kao i da su na mjestu drugog napada nađena dva pištolja i nekoliko šaržera za municiju.