Svijet
0

"The Guardian": Šta će Britaniji podmornice?

FENA
Britanski The Guardian na stranicama namijenjenim za analize postavlja u utorak pitanje - šta opravdava ogroman britanski vojni budžet, drugi najveći na svijetu nakon onoga Sjedinjenih Država?

Prošle sedmice je britansko ministarstvo odbrane isposlovalo povećanje budžeta od milijardu i 700 miliona funti, što je u medijima prošlo potpuno nezapaženo.

I mada ta suma predstavlja polovinu godišnjeg bužeta Ministarstva za međunarodni razvoj, milijarda-dvije više ili manje nije mnogo, s obzirom da Britanija godišnje izdvaja 32 milijarde funti za program čija je svrha, kako kaže autor komentara, prava misterija.

Šta će nam podmornice, razarači, bombarderi i protutenkovsko oružje? Da li dolaze Rusi ili se Angela Merkel sprema mobilizirati nekoliko pancer divizija? Besmisleno je sugerirati da Britaniji prijeti invazija, u bližoj ili doglednoj budućnosti. Istovremeno, katastrofa u Iraku je uništila svaki argument za benignu, odnosno nužnu intervenciju u inozemstvu, piše u komentaru.

Nezamislivo je da bi bar još jednu generaciju bilo koja buduća britanska vlada, bez obzira na jačinu argumenata, mogla tvrditi da je pokretanje nove slične avanture moralno opravdano.

Kada bi Britanija skresala svoj vojni budžet za 80 ili 90 posto, rezultati bi, izvan svake sumnje, bili pozitivni. Tome, međutim, na putu stoje moćni vojni lobiji koji određuju pravila igre, napominje autor komentara u Guardianu.