Svijet
0

The Guardian: Srbija treba shvatiti da je zauvijek izgubila Kosovo

FENA
Plan posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Marttija Ahtisaarija do sada je najoštroumniji pokušaj da se razriješi tinjajući sukob na Kosovu. Kosovskim Albancima se ne dopada predložena multietnička formula buduće države ni njena decentralizacija, dok su primjedbe Srba i Rusije još važnije.

Prema stavovima Srba i Rusije, nezavisnost Kosova oduzela bi Srbiji 15 procenata teritorije, prekršila bi međunarodno pravo i stvorila opasan presedan za secesioniste širom svijeta.

Problem je međutim u tome, napominje Guardian, što je jedina alternativa Ahtisaarijevu planu podjela Kosova, a njome bi preostali Srbi u pokrajini izgubili još više.

Plan UN-a može biti dopunjen ako se uvaže još neki zahtjevi Beograda, ali bolje šanse za mir nema, smatra Guardian i poručuje Srbiji da shvati kako je zauvijek izgubila Kosovo, a kosovskim Albancima da Evropa neće tolerirati nove balkanske pogrome.

Kolumnist istog lista Neil Clark pod naslovom "Car je rekao svoje" piše kako zalaganje predsjednika Georgea W. Busha za nezavisnost Kosova pokreće pitanje da li Amerika ima pravo crtati granice svijeta po svojoj želji.

Bushova izjava o Kosovu, smatra kolumnist Guardiana, posljednja je faza u procesu uništenja istinski nezavisne i vojno moćne države Jugoslavije i njene zamjene nizom slabašnih i zavađenih protektorata Svjetske banke i NATO-a.

Da bi američka hegemonija u regiji bila zajamčena, od ključnog je značaja da se Kosovo zauvijek izdvoji iz Srbije - zemlje koja ima jake historijske veze s Rusijom i stoga nikada ne bi bila onoliko poslušna koliko to carstvo zahtijeva.

No, napominje autor teksta u Guardianu, vremena se mijenjaju - predsjednik Vladimir Putin je na samitu Grupe osam (G-8) ponovio protivljenje nezavisnosti Kosova. Nadajmo se da će održati riječ. Onima koji vjeruju da je za mir i napredak čovječanstva potrebno da se zasutavi zahuktali američki stroj od ključnog je značaja da ruski medvjed u pitanju Kosova ne popusti, zaključuje kolumnist Guardiana.