Svijet
0

The Guardian: Slabljenje globalnog utjecaja SAD-a

FENA
Ni London ni Washington nemaju mnogo poluga koje bi mogli povući da bi utjecali na situaciju u Pakistanu, gdje je Pervez Musharraf tokom vikenda uveo vanredno stanje, pod uvjetom da nisu potpuno digli ruke od njega kao predsjednika, a do te faze, stiče se utisak, još nismo stigli, konstatira The Times u utorak.

Uticaj Britanije i Amerike je vrlo ograničen, budući da su pružile podršku vojnom lideru koji je, kako piše Times, prijek i tvrdoglav. Pa ipak, čak i poslije punih šest mjeseci tokom kojih je vukao isključivo pogrešne poteze, Pervez Musharraf im je i dalje draži od skoka u nepoznato, smatra ovaj list.

Dnevnik The Guardian komentira, kako navodi, slabljenje globalnog uticaja SAD-a te ocjenjuje da su ovo mračni dani za američki uticaj i interese u svijetu.

Drugi vojni udar Perveza Musharrafa predstavljao je ozbiljan udarac američkoj državnoj tajnici Condoleezzi Rice lično, ali i široj američkoj politici u regiji Pakistana i Afganistana.

General Musharraf najprije je odbacio pozive tajnice Rice da pokaže uzdržanost, da bi tokom vikenda potpuno ignorirao njezine telefonske pozive, ispravno kalkulirajući da će Washington, bar kratkoročno gledano, prešutno prihvatiti njegov puč.

Tome je prethodila neuspjela posjeta Condoleezze Rice Ankari, čiji je cilj bio da se turskim vlastima dade dobar izgovor da ne napadnu sjeverni Irak. Ni tu nije postigla mnogo donoseći za sto samo obećanje da će dvije zemlje dijeliti obavještajne podatke.

Usput je svratila i u Izrael, ali je njena nekorisna posjeta samo pojačala sumnje u pogledu koristi od planirane bliskoistočne mirovne konferencije koja bi uskoro trebalo da se održi u Americi.

Bushova administracija, stiče se utisak, počinje gubiti povjerenje u vlastiti politički projekt, smatra Guardian.

Na Bliskom istoku, baš kao i u Turskoj i Pakistanu, tajnica Rice i njezine kolege plaćaju ceh dugogodišnjih pogrešnih procjena.