Svijet
0

The Guardian: SAD odustale od pravnih principa

FENA
Britanski dnevnik The Guardian zgrožen je u ponedjeljak objašnjenjem zapovjednika zarobljeničkog logora u Guantanamu da su samoubistva trojice zatočenika ne očajnički, nego čin "asimetričnog rata protiv Sjedinjenih Država".

Taj hladni i odvratni rječnik je, navodi list, u potpunoj saglasnosti s neporecivom ilegalnošću američkog postupanja prema osumnjičenima za terorizam još od 2001. godine.

Još strašnije od fizičkog zlostavljanja zatvorenika u Guantanamu jeste, po ocjeni Guardiana, to što je zemlja čiji se identitet temelji na ustavnom pravu odustala od pravnih principa.

Dnevnik The Times također kritizira, kako navodi, bezosjećajnu izjavu viceadmirala Harryja Harrisa, ocjenjujući da ona ide naruku američkim neprijateljima.

Pentagon je, piše Times, s pravom nastojao da iz osumnjičenih izvuče što više informacija, ali je njihovo daljnje zadržavanje u pritvoru kontraproduktivno.

Manje opasne zatočenike trebalo bi hitno vratiti kući, a odluku o sudbini ostalih donijeti brzo. Jer, Guantanamo je postao moćno oružje u propagandnom ratu protiv SAD-a, zaključuje Times.