Svijet
0

The Guardian: "Razdvajanje groznih blizanaca"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko britanskih dnevnika objavilo je u utorak istu fotografiju iz Varšave – radnik na ljestvama preko predizbornog plakata s likom dosadašnjeg premijera Jaroslawa Kaczynskog nanosi ljepilo kako bi postavio novu reklamu.

The Guardian pozdravlja poraz Jaroslawa Kaczynskog na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, navodeći da su poljski glasači odbacili vulgarni ksenofobični nacionalizam njegove vlade.

U komentaru pod naslovom "Razdvajanje groznih blizanaca" list navodi da brat blizanac dosadašnjeg premijera Lech Kaczynski ostaje na mjestu predsjednika, ali da je Poljska, bez obzira na to, okrenula novu stranicu.

Guardian međutim upozorava da od pobjednika na izborima vođe Građanske platforme Donalda Tuska pak ne treba očekivati da preko noći radikalno promijeni vanjskopolitički kurs zemlje.

Poljska će nastaviti da bude kritična prema Evropskoj uniji i nepovjerljiva prema Putinovoj Rusiji, predviđa list.

The Times u komentaru o smjeni vlasti u Poljskoj primjećuje da su Donalda Tuska na vlast doveli pripadnici mlađih generacija i poslovna elita u Varšavi, koji sada od njega očekuju ekonomske reforme.

Tusk će istovremeno međutim morati da ublaži strahovanja seoske sirotinje. Ostvariti oba ta cilja neće biti lako, upozorava Times.