Svijet
0

The Guardian: Razbacivanje s 12 milijardi dolara iračkog novca

FENA
Tokom godine nakon napada na Irak skoro 281 milion novčanica od 100 dolara, ili teret od 363 tone, prebačen je američkim teretnim vojnim avionima iz New Yorka u Bagdad gdje je bez ikakve kontrole razdijeljen iračkim ministarstvima i američkim firmama koje su u toj zemlji radile pod ugovorom, objavljuje u četvrtak The Guardian.

Tako je nestalo oko 12 milijardi dolara novca od prodaje iračke nafte, suficita iz programa Ujedinjenih nacija "nafta za hranu", kao i zamrznutih iračkih sredstava.

Visoki američki zvaničnici Prijelazne koalicijske uprave, uključujući i njenog prvog čoveka Paula Bremera, nisu razbacivanju tolikog novca pridali poseban značaj jer on nije poticao od američkih poreznih obveznika, ističe list.

"Ko, ako je pri zdravoj pameti, šalje 363 tone gotovine u ratnu zonu", zaprepašćeno pita predsjednik odbora za upravnu reformu Predstavničkog doma američkog Kongresa Henry Waxman.

Njegov odbor pripremio je detaljan memorandum o neodgovornom odnosu prema iračkom novcu u čijem zaključku stoji i ocjena da su korist od tih fondova mogli izvući i kriminalci i ustanici koji se bore protiv američke vojske u Iraku, prenosi Guardian.