Svijet
0

The Guardian: Poljaci okupirali Britaniju

FENA
Guardian objavljuje u petak poseban dodatak posvećen Poljacima u Velikoj Britaniji. Dio teksta je čak na poljskom što i ne čudi jer se procjenjuje da u Britaniji trenutno živi milion Poljaka.

Od svih pridošlica koji su se, poslije proširenja Evropske unije prije dvije godine, prijavili da rade u Britaniji, više od šezdeset odsto su Poljaci. Velika većina njih mlađa je od 34. godine. Odliv posebno stručnih kardova iz Poljske je toliki da je Vroclav pokrenuo kampanju nastojeći da svoje emigrante privoli da se vrate.

Guardian piše i da je Poljsku po ulasku u Evropsku uniju napustilo pet hiljada ljekara i bilježi riječi jednog od žitelja Vroclava koji kaže da je nestao momak koji je raznosio pice, da je njegova frizerka zatvorila radnju i da je istu sudbinu doživjela automehaničarska radnja u susjedstvu. Svi su otišli u Britaniju, kaže sagovornik Guardiana.

Slučaj Agnješke Valecke, anesteziologa u jednoj od bolnica u Vroclavu objašnjava i zašto: sa četrnaest godina prakse u Poljskoj je zarađivala nešto više od četiristo eura mjesečno; Agnješka danas radi u engleskom gradu Svindonu za godišnju platu od 66 hiljada eura, piše Guardian.