|

The Guardian: "Podmukla bolest" pogađa vojnike u Iraku

The Guardian: "Podmukla bolest" pogađa vojnike u Iraku
0
F
FENA
28.10.2007. u 17:49
0
komentara
0

dijeljenja
The Guardian: "Podmukla bolest" pogađa vojnike u Iraku
Liberalni The Guardian objavio je na naslovnici članak o "podmukloj bolesti" za koju bi se moglo ispostaviti da pogađa isključivo pripadnike oružanih snaga koji su služili u Iraku.
List navodi da je britansko ministarstvo odbrane najavilo istraživanje utemeljeno na spornom izvještaju američke vojske u kome se tvrdi kako je moguće da je i do 20.000 pripadnika tamošnjih oružanih snaga koji su boravili u Iraku zadobilo ozbiljne povrede moždanoga tkiva.

Simptomi su, navodi Guardian, gubitak pamćenja, anksioznost i depresija, a javljaju se najčešće kod vojnika koji su bili u neposrednoj blizini jakih eksplozija ili dobili jak udarac u glavu.

Posljedica je formiranje hematom na krvnim sudovima, unutar lobanje ili na moždanom tkivu, a nije ih uvek lako otkriti tokom prvih pregleda na terenu, navodi Guardian.

Američki vojnici kod kojih su otkrivene povrede mozga i moždanog tkiva tokom istraživanja u SAD-u, piše list, uglavnom su tvrdili da se osjećaju "kao kompjuter koji radi, ali ne radi baš kako treba".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.