Svijet
0

The Guardian: "Podmukla bolest" pogađa vojnike u Iraku

FENA
Liberalni The Guardian objavio je na naslovnici članak o "podmukloj bolesti" za koju bi se moglo ispostaviti da pogađa isključivo pripadnike oružanih snaga koji su služili u Iraku.

List navodi da je britansko ministarstvo odbrane najavilo istraživanje utemeljeno na spornom izvještaju američke vojske u kome se tvrdi kako je moguće da je i do 20.000 pripadnika tamošnjih oružanih snaga koji su boravili u Iraku zadobilo ozbiljne povrede moždanoga tkiva.

Simptomi su, navodi Guardian, gubitak pamćenja, anksioznost i depresija, a javljaju se najčešće kod vojnika koji su bili u neposrednoj blizini jakih eksplozija ili dobili jak udarac u glavu.

Posljedica je formiranje hematom na krvnim sudovima, unutar lobanje ili na moždanom tkivu, a nije ih uvek lako otkriti tokom prvih pregleda na terenu, navodi Guardian.

Američki vojnici kod kojih su otkrivene povrede mozga i moždanog tkiva tokom istraživanja u SAD-u, piše list, uglavnom su tvrdili da se osjećaju "kao kompjuter koji radi, ali ne radi baš kako treba".