Svijet
0

The Guardian: Misteriozno izraelsko oružje

FENA
Dnevnik The Guardian prenosi u srijedu tvrdnje ljekara u Gazi da su od početka izraelske ofanzive u julu sve češće do sada nezabilježene povrede civila.

Tijela pacijenata su unakažena i prosto istopljena, a unutrašnji organi sprženi, mada su tragovi gelera jedva primjetni, primjećuju palestinski ljekari.

Guardian ističe da je izraelska vojska odbila nabrojati vrste oružja koje koristi, ali i da je odbacila optužbe kako upotrebljava eksperimentalno naoružanje, poznato i kao gusti inertni metalni eksploziv ("dime").

List dalje izvještava kako je najmanje 250 Palestinaca ubijeno je u Gazi otkako je počela posljednja vojna operacija a još na stotine ih je povrijeđeno.

Nijedan od ljekara nije mogao pružiti tačne brojke pacijenata koji pate od novih povreda, iako dvojica tvrde da većina ranjenika dovedenih u julu pokazuju znake takvih povreda.

Dr. Saqa je kazao da su se ta ranjavanja desila tokom šest sedmica počevši od kraja juna, dok dr. Jouida kaže kako pacijenti koje je primio čak i posljednjih dana još pokazuju znake neuobičajenih povreda.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopćilo je da te povrede izaziva "neuobičajen tip projektila" i također izvještava o teškim opeklinama i teško oštećenim unutrašnjim organima. Ono je pozvalo na istragu uzroka ranjavanja.

"Dešavaju se potpune opekline koje dovode do amputacija. Nalazimo gelere koji prodiru u tijelo i ostavljaju veoma, veoma male rupe. Nikada ranije nismo vidjeli tako nešto", izjavio je Khalid Radi, glasnogovornik ministarstva zdravlja, piše Guardian.

Uzorak tkiva s pacijenata u Gazi predan je novinarima talijanskog televizijskog kanala RAI. U dokumentarcu prikazanom prošle sedmice taj je kanal javio da izgleda kako su povrede slične posljedicama ranjavanja "dimeom". Talijanski laborotaorij koji je analizirao uzorke navodno je javio kako su rezultati ispitivanja podudarni s pretpostavkom da je korišteno oružje "dime".

Oružje je novo i u Sjedinjenim Državama je u ranim fazama razvoja. Ono izaziva veoma snažnu eksploziju, ali s mnogo ograničenijim radijusom nego ostali eksplozivi.

Izraelska vojska, ipak, negirala je korištenje "dime" oružja.

"Vojne strukture ulažu značajne napore na razvoju oružja kojim bi umanjile rizik ranjavanja nevinih civila. U pitanju navoda o korištenju "dime" oružja, izraelske odbrambene snage negiraju posjedovanje takvog oružja", navodi vojska u saopćenju.

"Iz operativnih razloga izraelske odbrambene snage ne mogu precizirati vrstu i korištenje oružja koje posjeduju. Pored toga, treba naglasiti da naše snage isključivo koriste oružje koje je u skladu s međunarodnim pravom", dodaje se u saopćenju.

Neki izraelski vojni stručnjaci također odbacuju sugestije da je korišteno "dime" oružje.

Isaac Ben-Israel, profesor na univerziotetu Tel Aviv i penzionisani general izraelskih zračnih snaga koji je bio angažovan u razvoju oružja, posjeduje nekoliko fotografija poginulih i ranjenih i kazao je kako vjeruje da su rane izazvane običnim eksplozijama.

"Sa sigurnošću vam mogu reći da niko u Izraelu nije razvio takvo 'dime' oružje. Ono uopće i ne postoji", kazao je.

Međunarodni komitet Crvenog križsa, koji nadzire oružje korišteno u sukobu, saopćio je kako je čuo izvještaje o sličnim ranjavanjima iz Gaze i da prikuplja informacije o tim slučajevima.

"Nismo izvukli nikakav zaključak o tome o kakvoj je vrsti oružja riječ", izjavio je Bernard Barrett, glasnogovornik MKCK-a, završava Guardian.