Svijet
0

The Guardian: Misteriozna raketa pogoršala odnose Rusije i Gruzije

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Misteriozna raketa koja je u ponedjeljak uvečer pala u selo Citelubani, 65 kilometara sjeverozapadno od Tbilisija, još više je pogoršala ionako zategnute odnose između Rusije i Gruzije, piše u srijedu The Guardian u redakcijskom komentaru.

Gruzija, naime, tvrdi kako je Rusija izvršila akt agresije ispustivši na gruzijsku teritoriju granatu tešku jednu tonu, koja nije eksplodirala, dok Rusija negira bilo kakvu umiješanost tvrdeći da nikakve ruske letjelice nisu povrijedile gruzijski zračni prostor.

Obje strane govore o provokaciji one druge, dok Guardian upozorava na posljedice eventualnog sukoba između Rusije i Gruzije, i to oko pokrajine Južne Osetije koja se, inače, nalazi nedaleko od mjesta na kojem je navodna ruska raketa pala.

Južna Osetija je pokrajina u Gruziji u kojoj većina želi pripajanje Rusiji. List podsjeća da je u posljednjih 20 godina dva puta došlo do sukoba, ali da bi ovaj put posljedice eventualnog sukoba bile mnogo dalekosežnije.

Iako je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili pozvao Evropsku uniju da intervenira, Guardian zaključuje da je riječ o pozivu kojim Bruxelles nije baš oduševljen.

Dnevnik Daily Telegraph piše da su, kako navodi, prije ovoga incidenta postojale neke skromne nade kako je moguće doći do mirnog rješenja za Južnu Osetiju nakon 16 godina nasilja. No šta bi onda radili ruski oficiri stacionirani u Južnoj Osetiji kao "mirovnjaci", pita se list dodajući da bi ostali bez profita koji stiču krijumčarenjem i falsificiranjem američkih dolara.

Još više zabrinjava teorija, navodi konzervativni Daily Telegraph, prema kojoj radikalna struja u Kremlju sprema rat s Gruzijom kako bi održala Vladimira Putina na mjestu predsjednika i nakon marta naredne godine kada mu ističe drugi četverogodišnji mandat.

Izazivajući međunarodnu krizu, objašnjava list, Putin bi morao ostati na vlasti, a Gruzija je zemlja koju je najlakše isprovocirati zbog separatizma u njenim oblastima.

Pitanje je, piše Daily Telegraph, šta međunarodna zajednica može učiniti da smiri Rusiju čiji nacionalizam i samopouzdanje sve više bujaju pod Putinom.