{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Guardian: Miliband preuzeo Blairovu doktrinu

F
13.2.2008. u 15:54
0
0
The Guardian: Miliband preuzeo Blairovu doktrinu
0
The Guardian: Miliband preuzeo Blairovu doktrinu
Dnevnik The Guardian se u srijedu bavi daljnjim mogućim pravcem britanske vanjske politike u svjetlu prvoga značajnijeg govora koji je u vezi s tim u utorak održao šef britanske diplomatije.
Guardian ocjenjuje da govor ministra vanjskih poslova Davida Milibanda samo potvrđuje kako on pripada generaciji političara bez ratnog iskustva i osjećanja za historiju.

Radi se o proširenoj verziji govora koji je prije deset godina održao Milibandov tadašnji mentor Tony Blair, kada je odbacio suverenitet država koji garantiraju Ujedinjene nacije i prihvatio novu ideju takozvanoga liberalnog intervencionizma.

No, demokratija se ne može nametnuti vanjskom silom. Novi intervencionizam i stari imperijalizam isti su po tome što vjeruju da se zapadne vrijednosti mogu i moraju nametnuti često nevoljnim državama, i to putem vojne intervencije.

Hstorija nas, međutim, uči kako su potrebna stoljeća da se demokratija ukorijeni u bilo kojoj kulturi, uključujući i evropsku. Tako je naprimjer Rusija, koja nema nikakvo demokratsko iskustvo, po svemu sudeći odbacuje, piše između ostalog autor komentara u Guardianu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: