Svijet
0

The Guardian: Medvedev spreman podvući crtu nakon Putinovih godina

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Nakon dvije sušne godine u kojima je britansko-ruske odnose narušilo ubistvo bivšega ruskog agenta u Londonu i sporovi oko britanskih poslovnih interesa u Rusiji, novi ruski predsjednik nagovještava spremnost da prekine razmirice s Britanijom i podvuče crtu nakon Putinovih godina, piše u četvrtak The Guardian.

"Stvari oko kojih se ne slažemo treba raspraviti licem u lice", citira list riječi ruskog predsjednika i navodi kako će se prva prilika za takvu raspravu ukazati iduće sedmice prilikom susreta Medvedeva s premijerom Gordonom Brownom na samitu Grupe osam (G-8) u Japanu.

Medvedev je, ističe britanski dnevnik, tokom intervjua jasno stavio do znanja da glavnu riječ u Rusiji više ne vodi aktuelni premijer Vladimir Putin.

"Od nekih ljudi treba potražiti savjet, uključujući i vrlo iskusnog Vladimira Putina. Ali ako načinite grešku, vi snosite odgovornost", izjavio je Medvedev.

Kada je o međunarodnim pitanjima riječ, ruski predsjednik je posebnu pažnju posvetio Kosovu i Iranu, nastavlja Guardian.

Povodom zapadnog priznavanja unilateralno proglašene nezavisnosti Kosova, Medvedev je ocijenio da je riječ o "opasnom i nesretnom presedanu".

"Evropa će za to plaćati decenijama. Očito je da će mnoštvo separatističkih režima to iskoristiti kao opravdanje vlastitih želja za sticanje legalnog statusa", rekao je Medvedev.

U tom kontekstu on je spomenuo i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona zbog podrške Evropskoj uniji da na Kosovu razmjesti svoju misiju umjesto postojeće administracije svjetske organizacije.

"Ima odluka koje glavni tajnik ne smije donositi sam - njih mora donijeti Vijeće sigurnosti. Veoma je čudno da prije bilo kakvog izjašnjavanja Vijeća on govori o nekom pitanju", rekao je Medvedev.

Pored ostalih stavova ruskog predsjednika o međunarodnim pitanjima, Guardian ističe i njegove optužbe na račun Evropske unije zbog jačanja sankcija prema Iranu u trenutku kada se s Teheranom vode pregovori o obustavljanju nuklearnog programa.