Svijet
0

The Guardian: Medvedev protiv korupcije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
O odluci najviših ruskih dužnosnika, predsjednika Dmitrija Medvedeva i premijera Vladimira Putina, da javnosti objelodane podatke o svome imovnom stanju piše u utorak londonski The Guardian.

Iako je proglašen najimućnijim Evropljaninom, što je sporno, s bogatstvom većim od 40 milijardi dolara, ruski premijer Putin objavio je daleko skromnije imovno stanje: godišnja primanja od blizu 138.000 dolara, koja uključuju i penziju KGB-a i zemljišnu parcelu od hiljadu i po kvadratnih metara.

Putinovo otkrivanje detalja o imovini je uslijedilo nakon sličnog poteza predsjednika Dmitrija Medvedeva, koji je ovu inicijativu pokrenuo da bi pospješio borbu protiv rasprostranjene korupcije u Rusiji.

Zakon koji je s tim u vezi Medvedev donio ne predviđa, međutim, da podatke o primanjima objave odrasli članovi porodica ili rođaci visokih dužnosnika, piše Guardian, dodajući da tačnost onoga što su oni dužni objelodaniti nije podložna službenoj provjeri.

Istražitelji ističu da većina ruskih dužnosnika svoje stvarno bogatstvo krije na tajnim računima u Švaicarskoj i Lihtenštajnu, dok kritičari Kremlja kažu da će posljednje mjere predsjednika Medvedeva imati sasvim mali ili nikakav učinak na iskorjenjivanje korupcije, navodi Guardian.