{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Guardian: Izborna hipokrizija na istoku i zapadu

F
28.11.2007. u 17:28
0
0
The Guardian: Izborna hipokrizija na istoku i zapadu
0
The Guardian: Izborna hipokrizija na istoku i zapadu
Rusija će u nedjelju glasati na parlamentarnim izborima pod sjenkom odluke OSCE-a da ne pošalje posmatrače jer je takvu misiju blokirala Moskva, piše u srijedu u The Guardianu profesor historije na univerzitetu u Oxfordu Mark Almond.
Kada je riječ o izbornim prevarama, hipokrizije ima dovoljno i na Istoku i na Zapadu, piše profesor Almond i navodi da u pitanju prijema nezavisnih stranih posmatrača tokom izbora samo Britanija stoji lošije od Amerike u OSCE-ovim knjigama, što daje težinu optužbama predsjednika Vladimira Putina da ova organizacija primjenjuje dvostruke standarde kada se radi o Rusiji.

Almond dodaje da je, sa zakašnjenjem, Britanija tek 2005. dozvolila izvjesnom broju stranih posmatrača da "uče" na primjeru izbora u Britaniji.

Tom prilikom im međutim nije dozvoljeno da posmatraju brojanje glasova a kamoli da iznose ocjene izbornog toka - a britanski Foreign Office bi svakako uložio protest da su njegovi posmatrači tako kontrolirani u nekoj zemlji, zaključuje Mark Almond u Guardianu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: