Svijet
0

The Guardian: Izborna hipokrizija na istoku i zapadu

FENA
Rusija će u nedjelju glasati na parlamentarnim izborima pod sjenkom odluke OSCE-a da ne pošalje posmatrače jer je takvu misiju blokirala Moskva, piše u srijedu u The Guardianu profesor historije na univerzitetu u Oxfordu Mark Almond.

Kada je riječ o izbornim prevarama, hipokrizije ima dovoljno i na Istoku i na Zapadu, piše profesor Almond i navodi da u pitanju prijema nezavisnih stranih posmatrača tokom izbora samo Britanija stoji lošije od Amerike u OSCE-ovim knjigama, što daje težinu optužbama predsjednika Vladimira Putina da ova organizacija primjenjuje dvostruke standarde kada se radi o Rusiji.

Almond dodaje da je, sa zakašnjenjem, Britanija tek 2005. dozvolila izvjesnom broju stranih posmatrača da "uče" na primjeru izbora u Britaniji.

Tom prilikom im međutim nije dozvoljeno da posmatraju brojanje glasova a kamoli da iznose ocjene izbornog toka - a britanski Foreign Office bi svakako uložio protest da su njegovi posmatrači tako kontrolirani u nekoj zemlji, zaključuje Mark Almond u Guardianu.