Svijet
0

The Guardian: Iran vedri i oblači na Bliskom istoku

FENA
Spor Londona i Teherana zbog zarobljenih britanskih mornara i u srijedu je udarna tema u londonskoj štampi a The Independent na naslovnici objavljuje da je šahovska partija s velikim ulogom ušla u samu završnicu – i mogla bi se, procjenjuje list, okončati razmjenom zarobljenika.

Iako i London i Teheran to demantiraju, u Iraku je već oslobođen iranski diplomat koji je otet prije dva mjeseca.

Istovremeno je iračko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da intenzivno radi na oslobađanju pet iranskih zvaničnika koje su Amerikanci u januaru zarobili u glavnom gradu Kurdistana Erbilu.

Cijela ova epizoda je bacila, po ocjeni The Guardiana, novo svjetlo na mnogo širu priču.

Nema nikakve sumnje, piše taj list, da je Iran u protekle četiri godine, uz Izrael, postao najjači igrač na Bliskom istoku. Kao pokrovitelj Hamasa i Hezbollaha, i s neskrivenim nuklearnim ambicijama, Iran je taj koji vedri i oblači u regiji.

Za to su, podsjeća Guardian, zaslužni Tony Blair i George W. Bush, čiji je rat protiv terorizma sa scene uklonio najvećega iranskog suparnika - Irak.

Istovremeno, kriza s mornarima nudi tračak nade - ako nastojanja onih koji daju prednost pregovorima nad sukobljavanjem urode plodom, bio bi to koristan presedan. Time bi se, zaključuje Guardian, potvrdila stara kineska izreka: kriza je istovremeno i problem i prilika.