{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Guardian: Globalno otopljavanje izaziva sukobe?

F
10.3.2008. u 11:49
0
0
The Guardian: Globalno otopljavanje izaziva sukobe?
0
The Guardian: Globalno otopljavanje izaziva sukobe?
Foto: AFP/File
The Guardian izvještava u ponedjeljak da je imao uvid u dokument Evropske unije u kojem visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner upozoravaju vlade zemalja članica da se pripreme za doba sukoba oko izvora energije.
Najviši zvaničnici Unije zaduženi za vanjsku politiku dokument su pripremili za predstojeći samit "dvadesetsedmorice" i u njemu navode da u decenijama koje dolaze postoji mogućnost velikih sukoba izazvanih pojačanom konkurencijom oko pristupa izvorima energije i kontrole nad njima.

Ti sukobi, navodi se u dokumentu, mogli bi biti značajan sigurnosni izazov za Evropu u vidu energetskih ratova, propalih država i političke radikalizacije.

U izvještaju se navodi da Evropu čeka i mogući novi val masovne migracije iz zemalja razorenih globalnim otopljavanjem.

Javier Solana i Benita Ferrero-Waldner predviđaju da bi već tokom naredne decenije klimatske promjene mogle pokrenuti milione novih imigranata i ukazuju na činjenicu da neke zemlje već traže da fenomen globalnog otopljavanja bude prihvaćen kao legitiman razlog za migraciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: