Svijet
0

The Guardian: Fenomen Baracka Obame

FENA
Nevjerovatna podrška koju je na prošlosedmičnom izjašnjavanju građana u Iowi dobio kandidat demokrata Barack Obama mogla bi potpuno otpuhati njegovu stranačku kolegicu Hillary Clinton, izvještava dopisnik The Guardiana iz američke države New Hampshire, u kojoj se u utorak održavaju prvi preliminarni izbori u utrci za Bijelu kuću.

U roku od samo nekoliko dana Obama se od kandidata Demokratske stranke koji obećava pretvorio u fenomen. Obično uzdržani New Hampshire u nedjelju je zahvatila prava "obamomanija" - više hiljada ljudi tokom vikenda je, usprkos snijegu, stajalo u redovima pred školama, gradskim vijećnicama i pozorištima kako bi moglo čuti Baracka Obamu.

Sve to je, ocjenuje novinar Guardiana, do sada najjasniji pokazatelj da je Amerika nakon dva mandata Georgea W. Busha željna promjene.

Dnevnik The Times primjećuje da je pobjeda Baracka Obame nad Hillary Clinton u Ajovi, koja se zasnivala na njegovoj poruci o nužnosti promjena, potpuno promijenila demokratski tabor, ali i da je isto tako uticala na republikanske kandidate.

Riječ "promjena" iznenada je postala krilatica ove predizborne kampanje. Ne samo da je Hillary Clinton počela govoriti da se već godinama zalaže za promjene već su se i dva republikanska kandidata počela koristiti Obaminom porukom - Mitt Romney tvrdi da je on jedini republikanac koji može donijeti promjene, a Mike Huckabee kaže da je on otjelotvorenje promjene.

U protekla dva dana, piše u Timesu, kandidati obiju stranaka u svojim nastupima su upućivali izuzetno oštre poruke na račun svojih kolega u želji da pokažu kako su upravo oni najsposobniji da Sjedinjene Države povedu u novo političko doba.