The Guardian: Evropski lideri podijeljeni

F
FENA
12.11.2009. u 17:30
0
0
The Guardian: Evropski lideri podijeljeni
0
The Guardian: Evropski lideri podijeljeni
Dnevnik The Guardian piše da su evropski čelnici podijeljeni u vezi s izborom kandidata koji bi trebali obavljati najviše funkcije u Evropskoj uniji u skladu s nedavno potvrđenim Lisabonskim ugovorom.
Švedski premijer Fredrik Reinfeldt, koji trenutno predsjedava Unijom, izgledao je prilično frustrirano kada je saopćio da u razgovorima s ostalih 26 šefova vlada nije postignut konsenzus oko toga ko će biti prvi evropski predsjednik, a ko ministar vanjskih poslova.

Na stranicama rezerviranim za komentare Guardian ocjenjuje da za Evropu počinje novo poglavlje.

Čak ako uobičajeno natezanje među članicama Unije dovede do izbora dva slaba i bezbojna političara, odnosno, kako navodi list, ako se dva zeca izvuku iz sivog šešira, Evropa će i dalje imati mogućnost da na vanjskopolitičkom planu počne djelovati jedinstveno.

A šta će te nove institucije i ostvariti, zavisit će od političke volje zemalja članica i njihovih vlada, naglašava Guardian.

U izboru svojih najviših dužnosnika Evropska unija ponovno igra svoju staru igru, ocjenjuje The Times.

Počinje se, naime, od imena političara koji su nekada negdje obavljali neku visoku dužnost, a tek onda se razmišlja o tome što bi oni konkretno mogli raditi. Bilo bi mnogo bolje, kao što su to već mnogi rekli, da se najprije čvrsto definiraju uloge, a zatim održi neka vrsta audicije za potencijalne kandidate.

Čak i to bi, međutim, bilo suviše apstraktno. Najbolje od svega, smatra Times, bilo bi da se sačini popis najakutnijih problema i onda razmišlja o tome ko bi bio najbolji za njihovo rješavanje.

A najveći problem s kojim se trenutno suočava Evropska unija i koji će u narednih nekoliko godina zasjeniti probleme i useljavanja, i energije, i klimatskih promjena jeste pitanje ekonomskog oporavka i izdvajanja ogromnih sredstava za pomoć članicama u istočnoj Evropi koje je kriza najteže pogodila.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: