{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Guardian: Dirigirano ili ne - Putin je realnost

F
4.12.2007. u 11:16
0
0
The Guardian: Dirigirano ili ne - Putin je realnost
0
The Guardian: Dirigirano ili ne - Putin je realnost
Foto: Reuters
Dnevnik The Guardian osvrće se u utorak na "dirigiranu rusku demokratiju" i konstatira da će nakon nedjeljnih izbora Vladmiri Putin, "na ovaj ili onaj način" ostati na vlasti i poslije maja iduće godine.
Daleko je složenije pitanje da li će Vladimir Putin moći izaći nakraj s narastajućim ekonomskim i socijalnim problemima u zemlji - zahvaljujući korupciji protraćenim prihodima od nafte i gasa, nedovoljnim ulaganjima u industrijsku infrastrukturu koja se raspada, rastu inflacije te sve većem jazu između bogatih i siromašnih.

Domišljati manevri kako bi se održao uticaj u Kremlju mogli bi zadovoljiti elitu koja vlada Rusijom.

Za Guardian su međutim poticanje industrijske proizvodnje, uspostava povjerenja građana u sve slojeve vlasti i stvaranje institucija nezavisnih od Kremlja i parlamenta daleko preči i teži zadaci. I od njihovog ispunjenja zavisi kako će jednog dana historija suditi o Vladimiru Putinu.

Financial Times smatra da Sjedinjene Države i Evropska unija moraju i dalje sarađivati s Rusijom u nizu oblasti kao što su energija, Iran i borba protiv međunarodnog terorizma.

Ali i da moraju zapamtiti: iako ima još Rusa kojima su demokratske vrijednosti prirasle srcu, oni predstavljaju manjinu i nisu oni koji su u Rusiji na vlasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: