{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


The Guardian: Diktatori nameću pravila igre

F
FENA
21.5.2008. u 11:24
0
0
The Guardian: Diktatori nameću pravila igre
0
The Guardian: Diktatori nameću pravila igre
Foto: AFP
Svijet ne čini dovoljno da pomogne žrtvama ciklona u Mijanmaru (Burmi), tvrdi autor članka koji The Guardian objavljuje u srijedu na stranicama rezerviranim za komentare i analize.
Svijet i mediji igraju igru koju žele diktatori, kako u Kini, tako i u Mijanmaru. Dok se detaljno izvještava o svakom zatrpanom učeniku u Sečuanu, dva miliona Burmanaca potpuno se ignoriraju.

Za razliku od Libana i Somalije, Bosne i Hercegovine i Kosova, Afganistana i Iraka, kada su političari uz veliku pompu pokrenuli takozvanu humanitarnu intervenciju, sada od svega toga nema ništa.

Istina o savremenoj vanjskoj politici jeste da ona ne odgovara na humanitarne već, kao što se to vidjelo u Iraku, na unutrašnjopolitičke potrebe i neku vrstu iskrivljenog shvatanja nacionalne sigurnosti kao i na nelagodu onih koji u svojim dnevnim sobama prate izvještaje medija.

Mijanmar, čiji je režim uspješno gušio svaki publicitet, ne prikazuje se na televiziji. A mi za sebe smatramo da smo civilizirani, piše autor komentara u Guardianu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: