Svijet
0

The Guardian: Britanski agenti mučili zatvorenike

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanske novine The Guardian došle su u posjed dokumenta najviše tajnosti koji pokazuje da je službenicima obavještajnih službi MI6 i MI5 dopušteno da izvuku informacije od zatvorenika koji su ilegalno mučeni u inostranstvu.

Istražna politika, za čije se detalje smatra da su previše osjetljivi kako bi se javno objavili u vladinoj istrazi britanske uloge u mučenjima i izručenjima zatvorenika, instruira visoke obavještajne službenike da odvažu značaj informacije koju traže u odnosu na količnu boli koju očekuju da će zatvorenik pretrpiti. Britanska vlada vodila je takvu politiku skoro deceniju, piše u petak Guardian.

Kopija tajnog dokumenta pokazuje kako su visoki obavještajni zvaničnici i ministri strahovali da bi britanska javnost mogla biti u većem riziku od terorističkog napada ako islamisti budu upoznati s njegovim postojanjem.

"Ukoliko postoji mogućnost da je informacija dobijena ili će biti dobijena zlostavljanjem zatvorenika, negativne posljedice mogle bi uključivati svaki mogući neželjeni efekt po nacionalnu sigurnost ako se činjenica da agencija nastoji dobiti informaciju na takav način objavi u javnosti", navodi se u jednom pasusu dokumenta.

"Naprimjer, moguće je da bi u izvjesnim okolnostima takvo otkriće rezultiralo dodatnom radikalizacijom i povećanjem prijetnje od terorizma", dodaje se u dokumentu.

Činjenica da dokument o istražnoj politici i ostali slični dokumenti možda neće biti objavljeni u javnosti tokom istrage o britanskom saučešništvu u mučenjima i izručenjima navela je grupe za ljudska prava da zatraže predočavanje dokaza o metodima istraživanja zatvorenika, prenosi Guardian.

Tajna politika ispitivanja prvi put je predata britanskim obaveštajnim agentima u Afganistanu u januaru 2002. godine, čime im je omogućeno da nastave ispitivanje zatvorenika za koje su znali da su ih mučili pripadnici američke vojske.

Politika je djelimično promijenjena kasnije te godine, a zatim je proširena 2004., kada je postalo jasno da značajan broj birtanskih muslimana, radikalizovanih poslije invazije na Irak, planira napade protiv Velike Britanije.

Promjene su opet unijete u julu 2006. godine, tokom istrage o navodnoj zavjeri o obaranju aviona iznad Atlantika, prenosi britanski list.