Svijet
0

"The Guardian": Amerikanci šalju vojsku u daleke zemlje koje ne razumiju

FENA
Vodeći londonski dnevnici najavljuju u petak posjetu američkog predsjednika Georgea W. Busha Vijetnamu i tim povodom daju usporedbu između Vijetnamskog rata prije 30 godina i situacije u kojoj se Amerikanci danas nalaze u Iraku.

Intervencije u Vijetnamu i Iraku su, ocjenjuje The Guardian slične zato što ukazuju na to kako Amerika vidi svoje mjesto u svijetu i kako vodi svoju vanjsku politiku.

U oba slučaja Amerikanci su poslali vojsku u daleku zemlju koju ne razumiju, te su zbog toga napravili katastrofalne greške. U oba slučaja razlozi za ulazak u rat su, najblaže rečeno, bili nedovoljno jasni.

Opravdanje za Vijetnam bio je napad na američki razarač u Tonkinškom zalivu. Danas znamo da tog napada uopće nije bilo. Ključni argument za Irak bilo je oružje za masovno uništavanje. Lekcija iz Vijetnama nije naučena, navodi Guardian.

Na Bushovu posjetu slično gleda i jedan američki veteran Vijetnamskog rata koji danas ima 62 godine i živi u Vijetnamu. On je za Daily Telegraph kazao da nema toliko sličnosti između Vijetnamaca i Iračana koliko ih ima između američkog ponašanja u oba slučaja.

List inače podsjeća da predsjednik Bush u Hanoju boravi skoro četiri decenije nakon što je izbjegao regrutaciju i odlazak u Vijetnamski rat.

Financial Times primjećuje da vijetnamski zvaničnici za Busha pripremaju crveni tepih, odlučni da ne pokažu razočaranje zbog toga što je američki Kongres nedavno odbacio zakon kojim bi se konačno normalizirali trgovinski odnosi između dvije zemlje.