Svijet
0

The Economist: Putin učvršćuje poziciju u svijetu

FENA
Za londonski sedmičnik The Economist nedavno održani ekonomski forum u Sankt Peterburgu bio je svojevrsni pokazatelj ekonomskog oporavka Rusije pod Vladimirom Putinom.

Tek što je stigao sa samita Grupe osam najrazvijenijih (G-8) u Njemačkoj, predsjednik Putin je, potvrđujući svoju poziciju u svijetu, otpisao postojeće globalne organizacije kao arhaične, nedemokratske i glomazne.

A da bi svijet podsjetio na vanjskopolitičke ambicije Rusije, dodaje Economist, Putin je u grad na Nevi pozvao premijera Srbije Vojislava Koštunicu koji se domaćinu zahvalio na snažnom protivljenju nezavisnosti Kosova.

Economist primjećuje da se i pored grubog ponašanja prema pojedinim stranim kompanijama i pogoršanja odnosa sa Zapadom, poslovi s Rusijom sklapaju kao na pokretnoj traci. Apetiti inozemnih investitora za ruskim prirodnim bogatstvom veći su nego ikada.

I niko od šefova svjetskih kompanija koji su u Sankt Peterburgu iza zatvorenih vrata razgovarali s predsjednikom Putinom nije dizao previše prašine zbog investicijske klime u Rusiji.

Čak je prvi čovjek naftnog diva, kompanije Royal Dutch Shell, koja je nedavno ruskom Gazpromu morala prepustiti kontrolu nad jednim od gigantskih gasnih polja na Sahalinu, ustao i osobno se zahvalio ruskom predsjedniku, piše u Economistu.