Svijet
0

The Daily: Manifest norveškog krvnika je običan plagijat

FENA
Breivikov manifest
Breivikov manifest
Breivikov manifest na 1.500 stranica običan je plagijat, prenosi u utorak The Daily.

Na dan masakra u Oslu i na ostrvu Utoyi Andreas Behring Breivik na internetu je objavio 1.500 stranica dug manifest svojih poprilično razbacanih misli. Ipak, čini se kako ovaj samoprozvani član međunarodnog reda "Vitezovi templari" nije samo ekstremist nego i, kako donosi The Daily, plagijator.

Osumnjičeni za najsmrtonosniji napad na Norvešku još od vremena Drugog svjetskog rata sastavljajući svoj manifest nazvan "2083: Evropska deklaracija nezavisnosti" velik dio svojih "ideja" ukrao je od Teda Kaczynskog odnosno zloglasnog Unabombera.

Theodore John "Ted" Kaczynski, poznatiji kao Unabomber, američki je matematičar i socijalni kritičar koji je od 1978. do 1995. godine poštom slao bombe svojim žrtvama, a u njegovim napadima poginule su tri, a povrijeđene 23 osobe. Kao čudo od djeteta sa 25 godina već je bio profesor na Berkeleyu, ali nakon samo dvije godine dao je otkaz i preselio se u osamljenu kolibu bez struje i vode nedaleko Lincolna u saveznoj državi Montana gdje je živio kao pustinjak.

Za svoju bombašku kampanju odlučio se kada je shvatio da razvoj obližnjeg grada sve više ugrožava divljinu oko njega. Od 1978. do 1995. godine poslao je 16 bombi raznim univerzitetima i aviokompanijama, a sam je tvrdio kako su njegovi bombaški napad bili ekstremni, ali neophodni kako bi se ukazala pozornost na to koliko moderna tehnologija nagriza ljudsku slobodu. Kaczynski trenutno služi kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja u saveznom zatvoru u Coloradu.

Sljedeći stope jednog od svojih očitih uzora Breivik je prepisao Unabomberove poruke javnosti, a prepravke su toliko sitne da se jedva primjećuju. Upravo te prepravke Breivik je učinio kako bi naglasio opasnost miješanja kultura. Na mjestima gdje je Kaczynski koristio izraze "ljevičarstvo" Breivik se pozvao na "multi- kulturizam" ili "kulturalni marksizam".

Jedan od primjera - Kaczynski je želeći objasniti svoje napade napisao: "Ljevičari imaju tendenciju mrziti sve što djeluje snažno, dobro i uspješno. Mrze Ameriku, zapadnu civilizaciju, bijelce, racionalnost… Oni mrze Ameriku i Zapad zato što su snažni i uspješni".

Vrlo vješto i domišljato u svom manifestu Breivik tvrdi: "Kulturni marksisti imaju tendenciju mrziti sve što djeluje snažno, dobro i uspješno. Mrze Evropu, Ameriku, zapadnu civilizaciju, bijelce, racionalnost… Oni mrze Zapad zato što su snažni i uspješni".