Svijet
0

Thaksin Shinawatra se vratio na Tajland

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši tajlandski premijer Thaksin Shinawatra u četvrtak se vratio u svoju domovinu, 17 mjeseci nakon što je svrgnut u vojnom udaru.

Hiljade njegovih pristalica koje su mahale zastavama, među kojima i ključne ličnosi u novoizabranoj vladi, okupile su se na glavnom aerodromu u Bangkoku kako bi ga pozdravile.

Thaksin je direktno odveden u sud kako bi se suočio s optužbama za zloupotrebu vlasti dok je bio na čelu vlade - za koje on tvrdi da su politički motivirane.

Sud mu je odobrio kauciju i rečeno mu je da ne napušta Tajland bez dozvole.

Thaksin je izjavio da namjerava ostati izvan politike kada se vrati u zemlju, ali dopisnici tvrde kako su se pojavila strahovanja da bi njegov povratak mogao izazvati političke nemire.

Pedesetosmogodišnji milijarder i poslovni čovjek sa suzama u očima se pojavio pred svojim pristalicama koje su se radovale i nosile transparente na kojima je pisalo "Mi volimo Thaksina!"

Dok je napuštao aerodrom, on je kleknuo i poljubio tlo odajući poštovanje svojoj domovini.

Govoreći novinaru BBC-a Andrewu Hardingu tokom leta iz Hong Konga, Thaksin je izrazio optimizam da će "defintivno" biti oslobođen optužbi za korupciju.

"Nisam uradio ništa pogrešno, zašto da se brinem? Moram povratiti svoj ugled koji je umrljan vojnim udarom", kazao je.

Thaksinova stranka, Thai Rak Thai, stavljena je izvan zakona nakon vojnog udara u septembru 2006., a njemu je zabranjeno bavljenje politikom pet godina.

Na pitanje da li će povlačiti političke konce iza scene na Tajlandu, Thaksin je izjavio za BBC da se povukao iz politike.

"Mislim da sam u životu mnogo toga posvetio svojoj zemlji i mnogo toga uradio baveći se politikom. Nema više politike", kazao je.

On je kazao da želi mirno živjeti, kao "normalan građanin" i da se ne želi osvetiti vojnim vođama koji su ga svrgnuli s vlasti.

Kazao je da će se sada okrenuti porodici i svojim nogometnim interesima. On je vlasnik nogometnog kluba Manchester City i doputovao je na Tajland s dvojicom igrača britanskog kluba.

On će vjerovatno također iskoristiti vrijeme da pokuša osloboditi od blokade 1,6 milijardi dolara svojih sredstava "zamrznutih" na bankovnim računima.

Njegovi protivnici, međutim, strahuju da će njegov povratak na Tajland imati uticaja na događanja u zemlji.

U Stranci narodne snage (PPP), koja je pobijedila na izborima u decembru, mnoge su Thaksinove pristalice, a kritičari tvrde da je novi premijer Samak Sundaravej samo Thaksinova marioneta.

Dopisnik BBC-a tvrdsi da će bivšem premijeru sada trebati neznatan publicitet barem izvjesno vrijeme dok bude boravio na Tajlandu.

Malo je vjerovatno, međutim, da će izbjeći medijsku pažnju, čak i ako to bude nastojao.