Svijet
0

Težak poraz laburista na lokalnim izborima u Britaniji

FENA
Očekuje se da britanski premijer Tony Blair načini velike izmjene u svojoj vladi nakon što je njegova vladajuća Laburistička stranka zabilježila jedan od najgorih poraza na lokalnim izborima otkako je došla na vlast 1997. godine.

Nakon optužbi vlade za nenadležnost i slabost u proteklih nekoliko sedmica, loši rezultati mogli bi izazvati nove pozive za ranijim odstupanjem Blaira s vlasti.

Prvi rezultati postavljeni u petak na sajtu BBC-a pokazali su da su laburisti izgubili 238 od 4.360 vijećničkih mjesta na izborima u Engleskoj, dok je oporavljena Konzervativna stranka sa novim liderom Davidom Cameronom dobila 250 mjesta.

"Ovo nije bila dobra noć za nas, to je bila loša no", izjavio je ministar u vladi John Reid za BBC televiziju.

Kritičari su napadali Blaira tokom protekle dvije sedmice zbog niza skandala, uključujući i neuspjeh da deportuje strane zatvorenike, smanjenja bolničkog osoblja i priznanja njegovog oženjenog zamjenika da je imao vanbračnu vezu.

"Konzervativci su zabilježili najbolji rezultat od 1992., što pokazuje da su oni na putu povratka", izjavio je anketar agencije Mori Ben Page.

"To, međutim, ne znači da će laburisti izgubiti na idućim izborima. To samo pokazuje da će oni biti tijesni. Ovo je daleko od kraha", izjavio je on Reutersu.

Ministar u vladi Geoff Hoon izjavio je kako očekuje da Blair prodrma svoj tim u petak u pokušaju da svojoj vladi da novi poticaj.