Koja je poruka?
12

Tetovaža o kojoj bruji Amerika: Zagonetni simbol na ruci predsjedničkog kandidata

N.N.
screenshot/youtube.com/Washington Post
screenshot/youtube.com/Washington Post
Mediji u Sjedinjenim Američkim Državama pokušavaju saznati nosi li križ na ruci milionera skrivenu poruku.

U jeku debate demokrata koji se bore kako bi se suprotstavili Donaldu Trumpu, pojavio se zagonetni simbol čije značenje intrigira američku i svjetsku javnost.

Tokom rasprave koju su vodili Bernie Sanders i Elizabeth Warren, u prvi plan je sasvim neočekivano došao američki milioner Tom Steyer. Kamere su tokom debate uhvatile detalj na njegovoj lijevoj ruci. Bio je to zagonetni križ grubo nacrtan olovkom. U svakom kvadrantu nalazio se još jedan manji križ.

Nije prvi put da je vlasnik investicijskog fonda viđen u javnosti s ovim znakom. Crtao ga je tokom protekle dvije godine, ali sada o tome priča čitava Amerika. Ovaj simbol intrigantniji je od sukobljenih stavova Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa.

Značenje simbola

Poznat je kao jerusalemski križ i simbol je Jerusalemskog kraljevstva iz 13. stoljeća. Nastao je poslije križarskih pohoda na zemlje koje su u tom razdoblju bile naseljene muslimanskim stanovništvom. Ne postoji tačno definirano značenje simbola, a stručnjaci još uvijek nagađaju što bi mogao predstavljati. Pojedini teoretičari tvrde da simbolizira Krista i četiri apostola, Isusove rane na raspeću ili četiri strane svijeta.

Simbol potječe iz 13. stoljeća, a svoje mjesto našao je na obilježjima feudalnih država. Danas se jedan takav križ nalazi na zastavi Gruzije.

Otkud na ruci Toma Steyera?

Kandidat demokrata je u jednom intervjuu objasnio razloge crtanja križa na lijevoj šaci:

"Križ simbolizira istinu koju moramo reći po svaku cijenu. Crtam ga već neko vrijeme kako bi me svakodnevno podsjetio da govorim istinu. Kasnije sam otkrio da je riječ o jerusalemskom križu", rekao je Steyer za BuzzFeed.

Prvi put se križ našao na njegovoj ruci tokom zime 2017. godine, da bi godinu dana kasnije Steyer u izjavi za Politiko objasnio da uvijek govori istinu, bez obzira na značenje simbola. Tada je objasnio da je riječ o međunarodnom simbolu skromnosti, iako nije utvrđena tačnost ove tvrdnje.

Steyer je dugogodišnji sponzor Demokratske stranke. Tokom aktualne kampanje izjavio je da je u 30. godini spoznao Boga. Jedan je od glavnih zagovornika opoziva Donalda Trumpa koji je izglasan u Zastupničkom domu.

Ko je još nosio ovaj simbol?

Prizori iz križarskih pohoda sve češće se pojavljuju u medijima. Fanatik koji je na Novom Zelandu ubio 50 vjernika u džamiji posjedovao je literaturu s motivima Križarskih ratova. U kombinaciji s nacističkim simbolima viđeni su i na nasilnim protestima ekstremnih desničara u Virginiji 2017. godine. Međutim, stručnjaci ne prepoznaju jerusalemski križ kao simbol mržnje.

Prošle sedmice se sin Donalda Trumpa branio zbog fotografije koju je objavio na društvenim mrežama. Fotografija prikazuje Donalda Trumpa Juniora koji drži automatsku pušku. Na puški je ugraviran jerusalemski križ i slika Hillary Clinton iza rešetaka.

"Kada je riječ o simbolima, sve ovisi o kontekstu", kaže historičar Dan Jones, koji ima istetoviran jerusalemski križ. Tetovaža je nastala prije nekoliko godina, a napravljena je u stilu drevnih hodočasnika.

"Ako promatramo kontekst moje tetovaže, riječ je o simbolu ispovijedanja vjere. Ono što je pokazao Donald Trump Junior upućuje na nasilje, jer je riječ oružju. Kontekst je nasilan, a predstavlja civilizacijski sukob između kršćana i muslimana koji potječe iz srednjeg vijeka", objašnjava Jones za BBC i dodaje da Steyer ima svoje razloge zbog kojih je nacrtao križ na šaci.

"Kandidat demokrata mora biti svjestan i drugog konteksta. Ako bi pobijedio u predsjedničkoj utrci, propaganda tzv. Islamske države nazvala bi ga vođom križara", objašnjava Jones.

Takav scenarij je malo vjerojatan, jer Steyer nije među favoritima za predsjedničku nominaciju.