Admiral Mark Fitzgerald
0

"Teško je poraziti pirate"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zapovjednik NATO-ove antipiratske misije koja bi uskoro trebala patrolirati somalskim vodama izjavio je kako će biti teško zaštititi brodove od piratskih napada.

"Vrijeme od trenutka kada se pirati pojave i kada se ukrcaju na brod veoma je kratko, izjavio je admiral Mark Fitzgerald za BBC.

On je ranije izjavio da NATO još raspravlja o pravilima borbe protiv pirata.

Više od 60 brodova je oteto u ovoj godini na prometnim brodskim linijama u blizini Somalije i u Adenskom zalivu.

NATO šalje sedam fregata da podrže američke brodove koji se već nalaze tamo, dok su Indija i nekoliko evropskih zemalja također saopćile da će provoditi antipiratske patrole.

Admiral Fitzerald izjavio je da je primarni zadatak NATO-a štititi brodove koji prevoze pomoć UN-a Somaliji, gdje je za više od tri miliona ljudi - što je skoro polovina stanovništva zemlje - potrebna pomoć u hrani.

On je, međutim, izrazio nadu da će NATO-ovi brodovi uspješno štititi ostale brodove - oko 20.000 brodova prođe somalskim vodama svake godine.

Uzimajući u obzir gustinu saobraćaja, ipak je teško uočiti koji je među brodovima piratski, kazao je.

"S vojne tačke gledišta, mi smo svakako limitirani u onome što možemo uraditi. Kako možete dokazati da je neko pirat prije nego što zapravo napadne brod?", izjavio je on novinskoj agenciji Reuters.

Također je kazao da Sjevernoatlansko vijeće još razmatra pravila borbe protiv pitata. "Sve što nam je rečeno jeste da pripremimo plan da odemo tamo. Stoga o pravilima će se morati raspravljati", kazao je.

Procjenjuje se da je piratstvo kod somalskih obala u ovoj godini do sada koštalo 30 miliona dolara u otkupnini koja je isplaćena piratima, navodi se u novom izvještaju.

Human Rights Watch tvrdi da je Somalija najzanemarenija tragedija u svijetu. Somalija nema funkcionalne centralne vlade od 1991. i zahvaćena je stalnim građanskim ratom.